ВТЕЧНЕН ПРИРОДЕН ГАЗ

България ще проучи въпроса за придобиване на дял във втория етап от LNG терминала в Александруполис

Автор:
Лада Евграшина

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“, който притежава 20 процента от първия етап на новия терминал за втечнен природен газ (LNG) в Александруполис, ще анализира възможността за придобиване на дял във втория етап на този терминал, пишат български медии, позовавайки се на генералният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Обсъждат се нюансите на връзката между терминала Александруполис и TAP

Автор:
Лада Евграшина

Консорциумът Трансадриатически тръбопровод (TAP) се консултира с гръцките газопреносни оператори относно техническо споразумение, което обхваща възможността за доставка на природен газ до купувачите от еврозоната от новия плаващ терминал за втечнен природен газ (FSRU) в Александруполис до техните пазари чрез TAP.

Това е съобщил специално за „Trend“ запознат източник.

Своевременното въвеждане в експлоатация на TAP беше от решаващо значение според помощник държавния секретар на САЩ

Автор:
ЛЯМАН ЗЕЙНАЛОВА

Въвеждането на Трансадриатическия газопровод (TAP) в експлоатация в срок беше от решаващо значение.

Това е заявил пред гръцките средства за масова информация помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на енергийните ресурси – Джефри Пайет.

Той смята, че това е позволило на Европа успешно да прекара зимата.

Пайет е добавил, че доставките на втечнен природен газ от САЩ също са изиграли важна роля за диверсификацията на енергийните доставки в Европа.

Премиерите на Гърция и България обявиха старта на изграждането на LNG терминала при Александруполис

Автор:
BLACKSEA-CASPIA

Съоръжението ще допринесе за енергийната сигурност и автономия на Гърция и Югоизточна Европа.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на България Кирил Петков дадоха заедно старта на изграждането на плаващия блок за съхранение и регазификация (FSRU) на втечнен природен газ (LNG) в Александруполис. Началото на изграждането на проекта, който се развива от компанията Gastrade, беше дадено на специална церемония в Гърция.

Bloomberg: Китайските купувачи на природен газ търсят евтино руско гориво, избягвано от света

Автор:
BLACKSEA-CASPIA

Най-големите вносителли на втечнен газ в Китай се опитват да се сдобият с допълнителни обеми от Руската федерация, за да използват големите намаления, докато светът активно се отказва от енергоносителите на агресора. За това съобщи на 4 април агенция “Bloomberg”, която се позовава на собствени източници. (https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-04-04/china-gas-buyers-see… ).

The Economist: Южният газов коридор е единствената алтерантива на руския газ

Автор:
BLACKSEA-CASPIA

Единствено Южният газов коридор може да бъде разглеждан като алтернатива на доставките на газ от Русия в Европа. Това мнение застъпва списание “The Economist”.

Както се подчертава в статията, този проект ще помогне да се намали дела на руския газ в някои страни – примерно в България, където 33 процента от търсенето може да се задоволи с доставка на „синьо гориво” от Азербайджан.

Причините за нарастването на цените на природния газ в Европа и глобалните последствия

Автор:
ЛЯМАН ЗЕЙНАЛОВА

Цените на природния газ в Европа започнаха да растат през април 2021 година и от тогава се повишиха осем пъти. Котировките стигаха до 1969,2 американски долара за хиляда кубически метра. Като отчитаме, че на природния газ се падат 22 процента от производството на електроенергия в Европа, резкият скок на цените на синьото гориво вдигна и цените на електроенергията до най-високото им равнище за цялата известна ни история. Така например, цените на електроенергията стигнаха до 302,5 евро за мегаватчас в Германия и 288 евро за мегаватчас – в Испания.

Западни анализатори: Европа крайно се нуждае от разширяване на азербайджанския „Южен газов коридор“

Автор:
ЛЯМАН ЗЕЙНАЛОВА

От началото на месец септември, цените на природния газ в Европа нараснаха повече от три пъти, а в сравнение с началото на годината – девет пъти.

Рекордно високите цени на природния газ в Европа са предизвикани от повишеното търсене (във връзка с възстановяването на икономиката и метеорологични фактори), конкуренцията с Азия за втечнения природен газ (LNG) и ограниченото предлагане от страна на „Газпром“ – най-големи доставчик на континента, който осигурява около една трета от обема на доставките.

Северна Македония ще построи още един тръбопровод за транспортиране на азербайджански газ

Автор:
ЛЯМАН ЗЕЙНАЛОВА, TREND.AZ

Северна Македония възнамерява да построи газопровод, с който да се свърже с България, за са получи достъп до азербайджанския газ, съобщава “Trend.az”, позовавайки се на “Central European Financial Observer”.

Според съобщението, представителите на търговско-промишлените палати на Северна Македония и България са излезли с инициатива, да се построи газопровод, който да съедини град Струмица със съседния български град Петрич.

Subscribe to ВТЕЧНЕН ПРИРОДЕН ГАЗ