Иран и Азербайджан ще свържат автомобилните и железопътните си магистрали

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Според думите на Мохаммад Еслами - министър на пътното строителство и на градоустройството на Иран, вече е постигнато споразумение за свързването на магистралните пътища на Иран и Азербайджан. Той е отбелязал, че подобряването на железопътната линия Рашт – Астара е един от важните проекти, осъществяван от президента на Иран – Хасан Роухани. На снимката: Мохаммад Еслами разговаря с журналисти по време на церемонията по откриване на нови съоръжения на пристанището Шахид Бехешти в югоизточния пристанищен град Чабахар на 15 февруари 2019 година.

Снимка: AFP

Ислямска република Иран и Азербайджан ще свържат своите магистрални автомобилни и железни пътища.

Както съобщава информационната агенция “Azerbaijan Press Agency” (Azəri Press Agentliyi - APA), за това е заявил в разговор с журналисти по време на днешното си посещение в Астара, министърът на пътното строителство и на градоустройството на Иран – Мохаммад Еслами.

Според думите на иранския министър, вече е постигнато споразумение за свързването на магистралните пътища на двете страни.

Той е отбелязал, че подобряването на железопътната линия Рашт – Астара е един от важните проекти, осъществяван от президента на Иран – Хасан Роухани.

Мохаммад Еслами високо е оценил сътрудничеството между Азербайджан и Иран в областта на транспорта и е казал, че увеличаването на обемите на транзита и търговията, оказва положително влияние на връзките между двете страни.

Също така, той е отбелязал, че е постигнато споразумение между Иран и Азербайджан за строителството на магистрален път Баку – Астара – Рашт и за свързването на магистралите на двете страни:

„За тази цел ще бъде построен нов мост над река Астарчай. Основите на новия мост ще бъдат изградени в най-скоро време“.
Мохаммад Еслами е казал също така, че магистралата, която стига в момента до Рашт ще бъде продължена до Астара, а след това до Ардабил.

Източник: https://minval.az/news/123948311