Иран спира Интернет на територията си, докато протестите продължават

Автор:
VOA News

Демонстрациите се провеждат в повече от дузина ирански гладове, като те последваха решението на президента Хасан Роухани да отреже субсидиите на бензина в петък, с които се намалява цената му в полза на по-бедните слоеве от населението.

Снимка: Minval.az

Върховният лидер на Иран подкрепи в неделя правителственото решение за увеличаване на цените на горивата, което предизвика тежки протести в края на миналата седмица.

Аятолах Али Хаменей обвини „бандитите” за разрушаване на чуждо имущество по време на протестите, по време на които бяха убити поне двама души. Неговите коментари дойдоха в момент, когато правителството изключи Интернет връзката в Иран, в опит да потуши протестите избухнали по повод повишаването с 50 процента на определяните от правителството цени на бензина.

В телевизионно обръщение към нацията, Хааменей е заявил, че „някои загубиха живота си”, без да навлиза в подробности. Също така, той нареди на силите за сигурност „да изпълняват задачите си”.

След неговите коментари, Разузнавателното министерство е заявило, че „ключови подстрекатели на бунта от последните два дни са били идентифицирани и се предприемат подходящи действия”.

Изявлението би могло да се тъкува, че назрява масиран повсеместен удар срещу протестиращите.

Протестите упражняват нов натиск върху иранското правителство, докато то се опитва да преодолее американските санкции, които буквално задушават страната, след като президентът на САЩ – Доналд Тръмп едностранно изтегли Съединените щати от ядрената сделка на Техеран със световните сили.

Държавната информационна агенция IRNA съобщи, че един полицай е бил убит в неделя. Полу-официалната агенция „Фарс” съобщи, че над 1000 протестиращи са били арестувани.

Администрацията на президента Тръмп заклейми Иран в неделя:

„Техеран фанатично преследва целта да се сдобие с ядрени оръжия и да осъществи ракетните си програми, подкрепя тероризма, като превръща една горда нация в друга предупредителна история за това, какво става когато дадена управляваща класа изостави своя народ и потегли на поход за собствената си власт и богатства”, се казва в изявлението на Белия дом.

Демонстрациите се провеждат в повече от дузина ирански гладове, като те последваха решението на президента Хасан Роухани да отреже субсидиите на бензина в петък, с които се намалява цената му в полза на по-бедните слоеве от населението.

Бензинът в Иран все още остава сред най-евтините в света, при все че новите цени скочиха минимум с 15000 риала на литър, което е 50 процентово увеличение спрямо предишния ден. Това е увеличение с 13 цента на литър бензин, който е около пет пъти по-евтин от този в Съединените щати.

Източник: https://www.globalsecurity.org/wmd/library/news/iran/2019/iran-191117-v…