Никол Пашинян публикува "Мюнхенските принципи"

Автор:
РАДИО „АЗАТУТЮН”

Министър-председателят на Армения - Никол Пашинян и президентът на Азербайджан - Илхам Алиев взимат участие в обсъждането на урегулирането на карабахския проблем в Мюнхен, Германия на 15 февруари 2020 година.

Снимка: Официална публикация на Мюнхенската конференция по сигурността

След срещата с президента на Азербайджан – Илхам Алиев в Мюнхен, министър-председателят на Армения – Никол Пашинян публикува на страницата си във Фейсбук шестте принципа за урегулиране на нагорно-карабахския конфликт. Арменският лидер ги нарече „Мюнхенски принципи”.

1. Нагорни Карабах е получил независимост така, както и Азербайджан.
2. Нагорни Карабах е страна в конфликта и в переговороворите, без переговори с него е невъзможно да се разреши конфликта.
3. Няма територии, има сигурност: Нагорни Карабах не може да отстъпи своята сигурност.
4. Невозможно е да се разреши конфликта с едно или с две действия: в переговорния процес са нужни „микрореволюции”, след това „миниреволюции”, а след това - пробиви.
5. Каквото и да е решение на проблема, трябва да бъде приемливо  за народа на Армения, за народа на Карабах и за народа на Азербайджана, като Армения и Карабах са готови да положат сериозни усилия в търсенето на такова решение. Азербайджан също е длъжен да демонстрира такава готовност.

6. Нагорно-карабахският въпрос няма военно решение. Ако някой каже, че въпросът има военно решение, то народът на Карабах ще отговори, че той отдавна е бил решен”, е заявил премиер-министърът на Армения - Никол Пашинян.

Напомняме, че съвсем наскоро в Мюнхен се состоя кратка среща между Никол Пашинян и президента на Азербайджан - Илхам Алиев. След срещата, в рамките на Мюнхенската конференция по сигурнотта се състоя обсъждане на Нагорно Карабахския проблем с участието на министър-председателя на Армения и на президента на Азербайджан.

Обсъждането продължи около 45 минути. Модератор на срещата беше председателката на фонда „Америка-Русия” - Селеста Уоландър. Пашинян и Алиев произнесоха речи.

Източник: https://rus.azatutyun.am/a/30436994.html