Президентът Илхам Алиев: Ние изпитваме чувство на гордост от това, че и НАТО и Русия избраха Азербайджан за място на провеждане на срещата им

Автор:
“TREND” NEWS AGENCY

Държавният глава е отбелязал, че Азербайджан е надежден партньор на НАТО и че азербайджанските военни служат рамо до рамо с военните от НАТО в Афганистан.

„Както знаете, ние неотдавна увеличихме броя на нашите военни с 30 процента, като сега техния брой е 120 души. Също така, ние работим и в рамката на програмата „Партньорство за мир“. В същото време осигуряваме важна логистична и транспортна помощ с товарите, които изпращаме в Афганистан. Също така, преди две години, ние открихме железопътната линия между Азербайджан и Турция и по настоящем, тази линия се използва за превоз на товари“, е заявил Илхам Алиев.

Снимка: Администрация на Президента на Азербайджан

Ние изпитваме чувство на гордост от това, че и НАТО и Русия избраха Азербайджан за място за провеждане на срещата им.

Както съобщава новинарската агенция “Trend”, това е заявил Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, приемайки делегацията на Военния комитет на НАТО, начело със сър Стюарт Пийч.

Държавният глава е отбелязал, че много се радва, че вече няколко години Азербайджан предлага своята логистична помощ и място за такива важни срещи.

„Ние високо ценим това. Ние смятаме това за знак на приятелството и партньорството между нас и също така го приемаме като знак на доверие. Цащото по света има много държави. В Организацията на обединените нации са почти двеста страни. Но въпреки това, за място за провеждане на тези срещи, водещи до определеност, сътрудничество, намаляване на рисковете и осигуряване на безопасността на нашата планета е избран Азербайджан. Ние много се радваме и изпитваме чувство на гордост от това, че и НАТО и Русия избраха Азербайджан за място за провеждане на тази среща. Надяваме се, че предишните, днешната и следващите срещи ще внесат принос за мира и стабилността“ е казал Президентът Алиев.

Държавният глава е отбелязал, че Азербайджан е надежден партньор на НАТО и че азербайджанските военни служат рамо до рамо с военните от НАТО в Афганистан.

„Както знаете, ние неотдавна увеличихме броя на нашите военни с 30 процента, като сега техния брой е 120 души. Също така, ние работим и в рамката на програмата „Партньорство за мир“. В същото време осигуряваме важна логистична и транспортна помощ с товарите, които изпращаме в Афганистан. Също така, преди две години, ние открихме железопътната линия между Азербайджан и Турция и по настоящем, тази линия се използва за превоз на товари. 

Друг важен въпрос е, че ние постигнахме свързването на Лапис Лазули с нашата система. Ние вече започнахме да приемаме товари, изнасяни от Афганистан. По този начин ние помагаме на Афганистан да печели повече пари за икономическото и социалното си развитие.

Едновременно с това, ние вече няколко пъти сме правили дарения във доверителния фонд на Афганистанската национална армия. Също така ние пряко работим с правителството на Афганистан в областта на реформата“ е казала Президентът Алиев.

Държавният глава на Азербайджан е подчертал, че предизвиква чувство на голяма гордост това, че първият център ASAN за оказване на държавни административни услуги вече е открит в Афганистан, а ноу-хауто за него принадлежи на Азербайджан.

„По този начин, това е уникален център за държавни административни услуги на едно гише. Има повече от 200 услуги, които се оказват онлайн и много ефективно. Нивото на одобрение на този център е близко до 100 процента. Може би, някои членове на Вашата делегация биха могли да посетят един от тях – в Баку има пет такива центъра. Казвам това, за да се види, какво сме предложили на нашите афганистански партньори. Разбира се, операциите по създаване на сигурност и борбата с тероризма са много важни, но на страната са необходими и работни места, заетост, социална защита, икономически реформи и ние работим на много широк фронт с правителството на Афганистан по тези въпроси“, подчертал е Президентът на Азербайджан.

Източник: https://www.trend.az/azerbaijan/politics/3154620.html