Северна Македония ще построи още един тръбопровод за транспортиране на азербайджански газ

Автор:
ЛЯМАН ЗЕЙНАЛОВА, TREND.AZ

Зоран Заев е отбелязал, че между Струмица и Петрич вече съществува газопороводна връзка, по която се доставя втечнен природен газ от България в Северна Македония. Той е казал, че вторият газопровод ще подобри общите енергийни връзки между двете страни и ще улесни достъпа и на двете страни до Транс-адриатическия газопровод (TAP), с който се предвижда доставка на азербайджански газ в Европа. Северна Македония планира също така да постори интерконектор с Гърция, за се свърже с TAP.

Снимка: Trend.az

Северна Македония възнамерява да построи газопровод, с който да се свърже с България, за са получи достъп до азербайджанския газ, съобщава “Trend.az”, позовавайки се на “Central European Financial Observer”.

Според съобщението, представителите на търговско-промишлените палати на Северна Македония и България са излезли с инициатива, да се построи газопровод, който да съедини град Струмица със съседния български град Петрич.

Инициативата е била представена на премиер министъра на Северна Македония – Зоран Заев, както и на българския му колега – Бойко Борисов. Планира се да се създаде съвместно предприятие, което да разработи проекта и да привлече средства за неговото осъществяване. Проектът се оценява на сумата 20 – 25 милиона евро, като се смята, че за завършването му ще са необходими около три месеца.

Заев е отбелязал, че между Струмица и Петрич вече съществува газопороводна връзка, по която се доставя втечнен природен газ от България в Северна Македония. Той е казал, че вторият газопровод ще подобри общите енергийни връзки между двете страни и ще улесни достъпа и на двете страни до Транс-адриатическия газопровод (TAP), с който се предвижда доставка на азербайджански газ в Европа.

Северна Македония планира също така да постори интерконектор с Гърция, за се свърже с TAP.
( Виж: Северна Македония ще получи достъп до азербайджанския газ).

Транс-адриатическия газопровод (TAP) със стойност 4,5 милиарда евро, прадставлява част от проекта „Южен газов коридор”. Първоначалният капацитет на TAP ще бъде 10 милиарда кубически метра газ годишно с възможност за удвояването му. Очаква се, че строителството на TAP ще завърши през 2020 година, така че още през същата година в Европа ще бъдат доставени първите количества азербайджански газ.

Дължината на газопровода е 878 километра, 550 от които вече са положени на територията на Гърция, 215 километра ще са в Албания, 105 километра ще минават по дъното на Адриатическо море и осем километра ще са на италианска територия.

Акционери на TAP са: BP – 20 процента, SOCAR – 20 процента, Snam – 20 процента, Fluxys – 19 процента, Enagás – 16 процента, AXPO – пет процента.

Източник: https://www.trend.az/business/energy/3165975.html