Армения и Азербайджан се връщат на масата на преговорите

Армения и Азербайджан се връщат на масата на преговорите

Автор
STRATFOR

Председателят на Европейския съвет – Шарл Мишел приветства Президента на Азербайджан Илхам Алиев и Министър-председателят на Армения – Никол Пашинян преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 06 април 2022 година

Снимка: Stephanie Lecocq, EPA-EFE

Ръководителите на Армения и Азербайджан ще се срещнат в Брюксел за разговори с посредничеството на Европейския съюз на 31 август 2022 година.

Оповестяването на срещата дойде след като азербайджанските сили установиха контрол върху Лачинския коридор, според споразумението за прекратяване на огъня между двете страни от 2020 година и след като е въпрос на дни, в експлоатация да влезе алтернативен път между Армения и Нагорни Карабах (по-точно – Степанакерт / Ханкенди), който заобикаля град Лачин.

Срещата изглежда има за цел да начертае пътя за изпълнение на оставащите условия от примирието през 2020 г., като същевременно се избягват изблици на насилие, които биха провалили преговорите за цялостно мирно уреждане на положението.

Срещата може да доведе до допълнителна яснота по отношение на графика, по който арменските сили, които остават в Нагорни Карабах, ще напуснат региона, като арменските официални лица посочиха, че ще го направят през септември.

Източник: https://worldview.stratfor.com