Азербайджан не е длъжен да изтегля своите въоръжени сили от собствената си територия

Азербайджан не е длъжен да изтегля своите въоръжени сили от собствената си територия

Автор:
Лейла Таривердиева

Проф. Намък Алиев: „Азербайджан има суверенното право да установи гранични контролно-пропускателни пунктове от своята страна на държавната граница с Армения, дори ако тя все още е условна. По никакви международни стандарти страната също така не е длъжна да изтегли въоръжените си сили от Лачинския път. ГКПП в Лачин се намира на територията на Азербайджан, нашите въоръжени сили са разположени на азербайджанска територия“.

Снимка: Скрийншот от CBC TV Azerbaijan

Решението на Международния съд беше очаквано. Обжалването на арменците пред съда по тези въпроси беше от „много акъл“.

Така международният юрист и дипломат Намък Алиев коментира пред Day.Az отхвърлянето от съда в Хага на претенцията на Армения относно премахването на азербайджанския контролно-пропускателен пункт и на въоръжените сили на Азербайджан като цяло от Лачинския път.

Както отбеляза правникът, [арменците] това успяха да измислят - да се иска решение на Международния съд по въпроси от компетентността на Република Азербайджан! На нормален юрист това не би му хрумнало. Правното съзнание на арменските юристи е увредено от националистическа, нацистка идеология, основана на митична история, отбеляза Намък Алиев. 

„Азербайджан има суверенното право да установи гранични контролно-пропускателни пунктове от своята страна на държавната граница с Армения, дори ако тя все още е условна. По никакви международни стандарти страната също така не е длъжна да изтегли въоръжените си сили от Лачинския път. ГКПП в Лачин се намира на територията на Азербайджан, нашите въоръжени сили са разположени на азербайджанска територия.

Арменската страна по всякакъв начин избягва делимитацията и демаркацията на границата отново поради нездравословна идеология и склонност към митове. Армения е страна-агресор, която 30 години държеше 20 процента от азербайджанските територии под окупация, а сега просто гори от реваншистки настроения.

Така че Азербайджан има всички основания да се погрижи за своята сигурност и да вземе мерки за предотвратяване на нова агресия от арменска страна. При липса на доверие към Република Армения, всички действия на Азербайджан са оправдани и за това не е необходимо ничие съгласие. Всичко е в законовите рамки”, подчерта юристът – международник.

Източник: https://news.day.az/politics/1579509.html