България е заинтересувана от проекта за „зелен коридор“ от Каспийско море до ЕС

България е заинтересувана от проекта за „зелен коридор“ от Каспийско море до ЕС

Автор:
САДРАДДИН АГДЖАЕВ

На срещата между Тине Ван дер Стратен и Парвиз Шахбазов е било акцентирано върху необходимостта да се усъвършенстват маршрутите на Южния газов коридор и на „Пръстена на солидарността“ за пренос на допълнителни количества природен газ. Имало е размяна на мнения по проекта за „зелен електроенергиен коридор“, свързващ Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария, интерес към който според Парвиз Шахбазов е заявила и България. 

Снимка: Министерство на енергетиката на Азербайджан

На 02 май 2022 година, макар и мимоходом по повод на друго събитие – посещението на министъра на енергетиката на Белгия - Тине Ван дер Стратен в Азербайджан се появи публично информация за заявен интерес от страна на България към някаква форма на свързаност със „зеления електроенергиен коридор“.

Информацията е била предоставена от Министерството на енергетиката на Азербайджан на агенция „Trend“. Според информацията, България е заинтересувана от проекта на „зеления коридор“, който предвижда пренос на „зелена“ електроенергия от Каспийския регион (Азербайджан), през Грузия и Черно море в Европа.

За това е станало ясно, след като по време на среща с белгийската му колега – Тине Ван дер Стратен, министърът на енергетиката на Азербайджан – Парвиз Шахбазов е разказал за осъществяваните проекти за доставяне на природен газ и на електроенергия от възобновяеми източници в съответствие със стратегическото партньорство в енергетиката между Баку и Брюксел. 

На срещата е било акцентирано върху необходимостта да се усъвършенстват маршрутите на Южния газов коридор и на „Пръстена на солидарността“ за пренос на допълнителни количества природен газ. Имало е размяна на мнения по проекта за „зелен електроенергиен коридор“, свързващ Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария, интерес към който според Парвиз Шахбазов е заявила и България. Така благодарение на срещата между Шахбазов и Ван дер Стратен, българската публика научи, че от страна на България е бил заявен някакъв интерес към проекта за „зелен коридор“.

Двамата министри не енергетиката са се споразумели за сътрудничество между Азербайджан и Белгия, по-специално за обмяна на опит в областта на морската (офшорната) вятърна енергетика.

Източник: https://www.trend.az/business/energy/3742984.html