Евразийският икономически съюз възнамерява да приключи подготовката за преговорите за създаване на зона за свободна търговия с Иран през месец юни

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Евразийският икономически съюз възнамерява да приключи подготовката за преговорите за създаване на зона за свободна търговия с Иран през месец юни

„Необходимите решения за началото на преговорите са взети в рамките на ЕАЭС през декември миналата година, сега страните от съюза завършват оформянето на конкретния мандат за преговорите. Разчитаме, че вече в края на юни 2021 година, ще завършим необходимите процедури и ще бъдем готови да пристъпим към преговорите“, се казва в съобщението на Евразийската икономическа комисия (ЕЭК).

Снимки: © Sputnik Виктор Толочко; IRNA

Страните от Евразийския икономически съюз (ЕАЭС) ще завършат подготовката за започване на преговори за създаване на зона за свободна търговия с Иран. Това се казва в съобщение на Евразийската икономическа комисия (ЕЭК) относно резултатите от срещата на ръководителя на комисията Михаил Мясникович и министъра на енергетиката на Иран – Реза Ардаканиян, проведена в рамките на Петербургския международен икономически форум (ПМЭФ).

„Необходимите решения за началото на преговорите са взети в рамките на ЕАЭС през декември миналата година, сега страните от съюза завършват оформянето на конкретния мандат за преговорите. Разчитаме, че вече в края на юни 2021 година, ще завършим необходимите процедури и ще бъдем готови да пристъпим към преговорите“, се казва в съобщението.

През 2020 година, стокообменът между Евразийския икономически съюз и Иран нарасна с 18,5 % в сравнение с показателите от 2019 година, като достигна 2,9 милиарда американски долара. Износът на страните от Евразийския икономически съюз в Иран през първото тримесечие на 2021 година е нараснал в сравнение със съответния период на миналата година с 43,5 %, а вносът – с 20 %.

Временното споразумение, насочено към създаване на зона за свободна търговия с Иран беше подписано на 17 май 2018 година и влезе в сила на 27 октомври 2019 година.

Стокообменът на страните от Евразийския икономически съюз с Иран за периода януари – март 2021 година се е увеличил с 33,8 % в сравнение с аналогичния период на 2020 година. Най-голям дял в търговията на Евразийския икономически съюз с Иран има Русия (78,6 %). Делът на Казахстан е 11,2 %, на Беларус – 0,7 %, на Армения – 8,9 %, на Киргизстан – 0,7 %.

Източник: https://tass.ru/ekonomika/11554473