Германия и Франция са за включването на КСИР в списъка на терористичните организации в ЕС

Германия и Франция са за включването на КСИР в списъка на терористичните организации в ЕС

Автор:
BLACKSEA-CASPIA

Командоси и ракетни катери от военноморските сили на Корпуса на стражите на ислямската революция, по време на ученията „Велик Пророк IX“ в общата зона на Ормузкия пролив, Персийския залив. 25-27 февруари 2015 г.

Снимка: Sayyed Shahab-o-Din Vajedi (Wikimedia Commons)

Германия и Франция подкрепят идеята да се включи Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР, елитни части от армията на Иран, известни и като Корпус на гвардейците на ислямската революция; срещат се и под названията „Сепах“ или „Пасдаран“) в списъка на терористичните организации. За това съобщи британският вестник „Financial Times“ в неделя вечерта, позовавайки се на източници, които са запознати с хода на обсъжданията на този въпрос.

Според тяхната информация, Берлин и Париж са се изказали в подкрепа на включването на КСИР в списъка на терористичните организации на неотдавнашната среща на министрите на външните работи на страните – членки на Европейския съюз. Предполага се, че в рамкитена три седмици, юридическата служба на ЕС ще подготви заключение за законността на тази мярка.

Ръководителят на външнополитическата служба на ЕС – Жозеп Борел, когото изданието цитира, е потвърдил, че „много страни – членки поддържат това предложение“. Едновременно с това, източниците на вестника са добавили, че Франция е по-заинтересувана от признаването за терористична организация не на целия КСИР, а на някои негови регионални подразделения. 

Източник: https://www.trend.az/world/europe/3702286.html