Михаил Финкел: Три държави – съюзнички на Армения в ОДКБ, поздравиха Азербайджан с възстановяването на териториалната му цялост

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Михаил Финкел: Три държави – съюзнички на Армения в ОДКБ, поздравиха Азербайджан с възстановяването на териториалната му цялост

Както коментира израелският юрист, специалист по международно право и международна политика Михаил Финкел, много е важно, че именно Азербайджан е получил поздравления от три страни – членки на ОДКБ във връзка с възстановяването на териториалната цялост на държавата в резултат от втората Карабахска война. Това означава, че независимо от това, че Армения е членка на ОДКБ, близостта и партньорството с Азербайджан се поставя от тях къде по-високо от каквато и да е друга асоциация с Армения. 

Снимка: report.az

Три държави – съюзнички на Армения в Организацията на договора за колективна безопасност (ОДКБ), поздравиха Азербайджанската Република с възстановяването на териториалната й цялост в приетия в заключение на 15-тата Среща на най-високо равнище на Организацията за икономическо сътрудничество, Ашхабадски консенсус за действия, подписан от държавните глави и министър-председателите на страните – членки на Организацията.

Както коментира израелският юрист, специалист по международно право и международна политика Михаил Финкел, много е важно, че именно Азербайджан е получил поздравления от три страни – членки на ОДКБ във връзка с възстановяването на териториалната цялост на държавата в резултат от Втората Карабахска война. Това означава, че независимо от това, че Армения е членка на ОДКБ, близостта и партньорството с Азербайджан се поставя от тях къде по-високо от каквато и да е друга асоциация с Армения.

Според думите на Финкел, това особено ясно демонстрира факта, че тези три страни – членки на ОДКБ ценят Азербайджан, смятат го за близка до себе си страна, съпреживяват проблемите му и смятат победата му за много важен репер, включително и за тях самите.

„Също така, това показва, че тези страни не се боят да си развалят отношенията с Армения, подреждайки приоритетите си, показвайки кой кой е в йерархията на страните от ОДКБ” е казал експертът. (Азербайджан не е страна – членка на ОДКБ, бел. прав.).

Михаил Финкел е отбелязал, че това е голяма победа на Азербайджан, както на дипломатическо равнище, така и на икономическо равнище.

„Разбира се, бъдещето на Азербайджан е всеобхватно процъфтяване на всички фронтове и подобряване на ситуацията в региона. И ако Армения не се опомни и не приеме правилно решение, не направи правилен извод, то нея я чака още по-лоша ситуация, отколкото е сега”, заключил е Михаил Финкел.

Източник: https://www.trend.az/azerbaijan/politics/3518714.html