Парламентът на Туркменистан ратифицира Меморандума с Азербайджан за нефтеното находище „Достлук”

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Парламентът на Туркменистан ратифицира Меморандума с Азербайджан за нефтеното находище „Достлук”

На 13 март 2021 г., Меджлисът на Туркменистан прие Постановление „За ратифициране на Меморандума за разбирателство между Правителството на Туркменистан и Правителството на Азербайджанската Република за съвместното изследване, разработване и усвояване на въглеводородните ресурси на находището „Достлук” в Каспийско море”.

Снимка: МВнР на Туркменистан

На състоялото се на 13 март 2021 година, заседание на Меджлиса на Туркменистан беше прието Постановление „За ратифициране на Меморандума за разбирателство между Правителството на Туркменистан и Правителството на Азербайджанската Република за съвместното изследване, разработване и усвояване на въглеводородните ресурси на находището „Достлук” в Каспийско море”, съобщава „Turkmenportal”.

Находището „Достлук”, запасите на което по мнение на специалистите се оценяват на 50 милиона тона нефт, в течение на много години се смяташе за спорно. По-рано, то се наричаше от туркмените „Сердар”, а от азербайджанците – „Кяпаз”.

На 21 януари 2021 година, министрите на външните работи на Туркменистан и на Азербайджан, подписаха в Ашхабад Меморандум за разбирателство при съвместното изследване, разработване и усвояване на въпросното находище на въглеводороди.

Източник: https://www.trend.az/casia/turkmenistan/3394746.html