Послание, изпратено от Президента Реджеп Тайип Ердоган до Патриарха на арменците в Турция, преподобният Сахак Машалян

Послание, изпратено от Президента Реджеп Тайип Ердоган до Патриарха на арменците в Турция, преподобният Сахак Машалян

Автор:
Recep Tayyip Erdoğan

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се среща с Патриарха на арменците в Турция – Сахак Машалян, (в ляво на снимката, до знамето на Република Турция) в Истанбул, Турция на 22 октомври 2020 година.

Снимка: Anadolu Agency

Преподобни Сахак Машалян,

Патриарх на арменците в Турция,

Почитаеми членове на Арменската общност,

Скъпи граждани,

Приветствувам Ви със своите сърдечни чувства и обич.

Спомням си с почит отоманските арменци, които загубиха живота си в тежките условия на Първата световна война, и изказвам своите съболезнования на техните внуци.

Всички ние сме членове на семейството на човечеството, независимо от етническия си произход, религия, език или цвят на кожата.

Живеем заедно в мир на тези земи векове наред и се чувствуваме спокойни под сянката  на нашето червено знаме с полумесец и звезда.

Това, което ни държи заедно, не са нито интересите, нито някакви сметки, а нашата искрена връзка с една и съща държава, същите ценности и същите високи идеали.

За всички нас е гордост да бъдем равни, свободни и достойни граждани на Република Турция.

Нашата споделена култура процъфтява и се развива с приноса на арменската общност в архитектурата, музиката и изкуствата, както и със знанията и големите усилия на много лекари, инженери, юристи, бизнесмени и професионални експерти, дадени ни от арменската общност.

Ние не можем да позволим, културата на съжителство на турци и арменци, която продължава от векове и дава пример за човечеството, да бъде забравена.

Никой не е имал полза от дискусията, която всъщност трябва да бъде проведена от историците, но беше политизирана от трети страни и превърната в инструмент за намеса срещу нашата страна.

Вярвам, че изграждането на нашата идентичност единствено върху болките, оставени от миналото в душите ни, също е тежка несправедливост към новите поколения.

Време е да покажем открито, че ние като турци и арменци сме достигнали зрелостта да преодоляваме всички препятствия заедно.

Както знаете, ние винаги сме действали искрено по този въпрос и сме се стремили да разрешим проблема в хода на развитието му.

По различни поводи ние винаги сме заявявали, че сме готови да подобрим отношенията си с Армения на основа на добросъседството и взаимното уважение.

Ние подновихме този наш призив още веднъж на висок глас, след като кризата в Карабах беше разрешена.

Аз повтарям същия призив.

В нашите ръце е да споделяме радости и болки и да градим бъдещето, като извличаме правилни уроци от историята.

Турция ще продължи да изпълнява отговорностите, които и се падат в това отношение.

Благодаря на нашите арменски граждани, които са неразделна част от нацията ни, за тяхната искрена подкрепа на тази борба, която страната ни води.

С тези мисли в съзнанието си, отново си спомням с уважение за отоманските арменци, които загубихме по време на Първата световна война, споделям скръбта на техните роднини и отправям моите поздрави и обич към всички вас.

Source: https://www.tccb.gov.tr/en/speeches-statements/558/127694/the-message-p…