Поворознюк беше включен в базата данни на „Миротворец“

Поворознюк беше включен в базата данни на „Миротворец“

Автор
BLACKSEA-CASPIA

„Аз съм си изработил парите сам, не съм ги откраднал. Макар че, ще Ви кажа честно, че тези ръце са крали ужасно много. Откровено Ви го казвам. Но никога не съм крал от хората, само от държавата. Е, ставаха разни неща, за това си изработих и присъда. На времето си загубих авторитета за това. Защото съм, е, осъжэдан. От армията на осъжданите. Бях и откраднал. Един бушлат (горна дреха, бел. ред.) – беше студено и аз откраднах и няколко кожуха и ги изпратих вкъщи. И тогава пак ме осъдиха“, казва Поворознюк.

Скрийншот: Petrove TV / YouTube

Президентът на украинския футболен клуб „Ингулец“, Александър Поворознюк е включен в базата данни на сайта „Миротворец“. (https://myrotvorets.center/criminal/povoroznyuk-aleksandr-grigorevich/ ). Според данните от портала, картичката му в базата данни се е появила на 29.12.2022 година.

„Мародер. Крадец. Осъзнати действия, насочени към разграбване на Украйна. Чистосърдечно, със собствените си уста си призна за това, че много и дълго е ограбвал държавата, хвали се с това, че по този начин е създал състоянието си“, се казва в анотацията.

В досието му се казва, че той има поне три присъди, в това число – една за разхищаване на държавно имущество.

Поворознюк е собственик на регистрираната в Кировоградска област агрокомпания „Пятихатска“. Както съобщи „Икономическа правда“, на компанията принадлежат 20 хиляди хектара земя. (https://www.epravda.com.ua/publications/2021/11/23/680016/ ). В интервю за изданието, Поворознюк е разказал, че доходите на групата негови компании възлизат на „няколко стотин милиона [гривни годишно]“. Водещата Наталия Мосейчук от телевизионния канал „1+1“ го нарича милионер, докато взима от него интервю. (https://www.youtube.com/watch?v=mBMABALDMCE ).

Бизнесменът също така съобщава, че има четири присъди („три за сбивания, а четвъртата излиза, че е стопанска“, за „кражба на дизелово гориво от каменна кариера“) и че три пъти са правени покушения над живота му. „Острите [покушения] са три: надупчен с куршуми автомобил, взривен автомобил и граната [в кабинета]“, е споделил той.

По време на разговор с YouTube-канала Petrove TV през месец май 2021 година, Поворознюк заявява, че „капиталът си е събрал сам“. (https://www.youtube.com/watch?v=xiJU40NKYSc&t=2284s ).

„Аз съм си изработил парите сам, не съм ги откраднал. Макар че, ще Ви кажа честно, че тези ръце са крали ужасно много. Откровено Ви го казвам. Но никога не съм крал от хората, само от държавата. Е, ставаха разни неща, за това си изработих и присъда. На времето си загубих авторитета за това. Защото съм, е, осъжэдан. От армията на осъжданите. Бях и откраднал. Един бушлат (горна дреха, бел. ред.) – беше студено и аз откраднах и няколко кожуха и ги изпратих вкъщи. И тогава пак ме осъдиха“, казва той. (https://www.youtube.com/watch?v=xiJU40NKYSc&t=2284s ).

По време на началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, публикуванато в социалните мрежи обръщение на Поворознюк към президентан а Украйна Владимир Зеленский стана „вирусно“.

„Вово, …баш їх, бл…дь, а ми тобi будемо помогати“, каза тогава бизнесменът. (https://www.youtube.com/watch?v=7f0MufNPMyo ).

Източник: https://gordonua.com/news/politics/povoroznyuka-vnesli-v-bazu-mirotvorca-1643467.html