Проруският милиардер Варданян е включен в базата данни на „Миротворец“

Проруският милиардер Варданян е включен в базата данни на „Миротворец“

Автор:
BLACKSEA-CASPIA

Боб Блекмън: „Рубен Варданян, руски олигарх от арменски произход по всичко личи, беше прехвърлен в Карабах от Русия и получи министерска роля. Ние трябва да разберем, че това е някой намиращ се под санкции като свързан с вмешателството на Русия в Украйна и се смята, че Русия по този начин се опитва да укрепи своя потенциал от гледна точка на военните си действия. Неговите компании са използвани добре и активно са участвали в целия процес на разширяване на военното присъствие [на Русия] в Украйна и в Нагорни Карабах“.

Фото: azernews.az

Милиардерът от арменски произход, бившият „държавен министър от“ непризнатата от никого „Нагорно-Карабахска република“, Рубен Варданян е включен в базата данни на украинския проект „Миротворец“. На този факт обърна внимание на 17 юли 2023 година изданието „Цензор.НЕТ“. (https://censor.net/ru/news/3425348/prorossiyiskiyi_oligarh_vardanyan_vnesen_v_bazu_mirotvorets ).

На сайта на Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна (НАПК) в обосновката за прилагане на ограничителни мерки по отношение на Варданян той е описан като принадлежащ към „висшето ръководство на системообразуваща руска компания, което е въвлечено в материална (транспортна, логистична и друга) поддръжка на действия, които подриват или заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“. (https://sanctions.nazk.gov.ua/ru/about/ ). В базата данни е посочено, че бизнесменът е внесен в нея на 23 април 2023 година. (https://myrotvorets.center/criminal/vardanyan-ruben-karlenovich/ ).

В началото на юни, на фона на постигнатите договорености между Армения и Азербайджан, Варданян призова арменците да се „борят до последно“. „Ние никога няма да се съгласим с това. Ние ще се борим до последно. Последната линия е прекрачена: ти или заставаш в защита на Арцах (това названия на историческата област в Закавказието използват привържениците на присъединяването на Карабах към Армения“, бел. ред. „ГОРДОН“), или си против целия арменски народ“, е заявил той. (https://t.me/rubenvardanyanofficial/524 ).

Пред месец януари 2023 година, старши научният сътрудник от Джеймстаунския фонд във Вашингтон – Януш Бугайски в своята коронка за вестник „The Washington Times“, нарече Варданян един от най-богатите хора в Русия и човек, който е близък на президента на страната-агресор Русия – Владимир Путин. (https://www.washingtontimes.com/news/2023/jan/24/russia-threatens-peace-caucasus/ ).

„Обвиняват го в пране на пари през офшорни компании и в превеждане на средства на влиятелни приятели на Путин“, се казва в публикацията. „През септември 2022 година, Варданян се отказа от руското си гражданство, за да избегне западните санкции, но Украйна го включи в своя санкционен списък за оказване на материално-техническа поддръжка на руската окупационна армия.

Идвайки на власт в Карабах, Варданян незаконно заграбва находища на мед, молибден и злато в региона, който принадлежи на Азербайджан. Въпросните ресурси, охранявани от руските военни, са разграбени в нарушение на законодателството за опазване на околната среда. Азербайджанските власти искаха да им се предостави достъп до рудниците, но многократно им отказваха“.

(https://www.washingtontimes.com/news/2023/jan/24/russia-threatens-peace-caucasus/ ).

Депутатът от британския парламент от фракцията на Консервативната партия – Боб Блекмън заяви по време на дебатите по проблемите на Карабах, проведени на 24 януари 2023 година, че посредством Варданян, Русия се стреми да засили своето военно влияние както в Закавказието, така и в Украйна.

„Рубен Варданян, руски олигарх от арменски произход по всичко личи, беше прехвърлен в Карабах от Русия и получи министерска роля. Ние трябва да разберем, че това е някой намиращ се под санкции като свързан с вмешателството на Русия в Украйна и се смята, че Русия по този начин се опитва да укрепи своя потенциал от гледна точка на военните си действия. Неговите компании са използвани добре и активно са участвали в целия процес на разширяване на военното присъствие [на Русия] в Украйна и в Нагорни Карабах“, цитира депутата сайтът на Британския парламент. (https://hansard.parliament.uk/commons/2023-01-24/debates/B6665EA2-0487-4DD5-8FAD-52C81A74FC4D/LachinCorridorAndNagorno-Karabakh#contribution-F96A237D-0F78-4DC4-BE46-E2AFA37EE231 ).

Санкциите срещу Варданян в Украйна са наложени на 19 октомври 2022 година. (https://sanctions.nazk.gov.ua/ru/sanction-person/3346/ ).

Източник: https://gordonua.com/news/worldnews/prorossiyskiy-milliarder-vardanyan-vnesen-v-bazu-mirotvorca-1669063.html