Турция депортира в Дания заподозрян за тероризъм

Автор:
Dansk radio DR / Minval.az

Вътрешният министър на Турция – Сюлейман Сойлу е споменавал, че Турция задържа под стража около 1200 души – членове на Ислямска държава, като още 287 са били задържани по време на военната операция в северната част на Сирия.

Снимка: © AFP, Fadel Senna

Турция депортира в Дания 28 годишния палестинец с датско гражданство – Ахмед Салам ал Хайя, който е участвал във военните действия в Сирия на страната на терористични формирования. Той вече е кацнал на летище Копенхаген в понеделник вечерта, където полицията го е задържала, съобщава Датското радио.

„Това стана въпреки нашата воля и позволете ми да Ви го кажа направо – Вие не сте добре дошъл в Дания. В случаите на двойно гражданство ние вече имаме закон, който ни позволява да Ви отнемем датското поданство. Във всеки случай, прокуратурата е длъжна да разследва, възможно ли е да бъдете привлечен под отговорност“, е написала по този повод във Фейсбук министър-председателката на Дания – Метте Фредериксен.Мярката за неотклонение на Ахмед Салам ал Хайя ще бъде гледана от съда днес, вторник, 12. 11. 2019 година.

Ахмед Салам ал Хайя е прекарал две години в турски затвор, а в последно време е бил държан в депортационен център. В Дания той е бил обявен за издирване по подозрение, че е извършвал терористична дейност. Особена известност му е донесъл видео клип, на който той заедно с още двама бойци от Дания разстрелва плакати със снимките на известни датски политици, включително и на члена на Парламента – Насър Хадер и на бившия министър-председател – Андерс Фог Расмусен. Датското Министерство по въпросите на чужденците и интеграцията в момента разглежда въпроса за анулирането на датския паспорт на ислямисткия боец.

Ахмед Салам ал Хайя е заминал за Сирия през 2013 година. През 2017 година е тежко ранен, след което, заедно с жена си и с двете им деца е прехвърлен тайно в Турция. През декември 2017 година той и жена му са задържани в крайграничния град Килис. По думите на членове на семейството му, Ахмед Салам ал Хайя отдавна е искал да се върне в Дания, поради здравословното си състояние.

Според Датското радио, датската страна не е проявила интерес за завръщане на ислямисткия боец през цялото време, което той е прекарал в депортационния център.