Русия не трябва да бъде унизена въпреки „историческата” грешка на Путин, казва Макрон

Русия не трябва да бъде унизена въпреки „историческата” грешка на Путин, казва Макрон

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Емануел Макрон: „Ние не трябва да унижаваме Русия, за да можем в деня, когато сраженията спрат, да изградим изходна рампа [за Путин] чрез дипломатически средства. Убеден съм, че ролята на Франция е да бъде посредническа сила. […] Аз мисля и му го казах, че той прави историческа и фундаментална грешка за своя народ, за себе си и за историята”.

Снимка: Reuters

Президентът на Франция – Емануел Макрон заяви, че е жизнено важно, Русия да не бъде унизена, така че когато боевете в Украйна спрат, да се намери дипломатическо решение. Той добави, че вярва че Париж ще играе посредническа роля за приключването на конфликта.

Макрон се стреми да поддържа диалог с руския президент Владимир Путин след нахлуването на Москва в Украйна през месец февруари. Позицията му беше многократно критикувана от някои източни и балтийски партньори в Европа, тъй като те смятат, че тя подкопава усилията за натиск над Путин да седне на масата за преговори.

„Ние не трябва да унижаваме Русия, за да можем в деня, когато сраженията спрат, да изградим изходна рампа [за Путин] чрез дипломатически средства”, заяви Макрон в интервю за регионални вестници, публикувано в събота. „Убеден съм, че ролята на Франция е да бъде посредническа сила”.

Макрон разговаря с Путин редовно по време на нашествието, като част от усилията да се постигне примирие и спиране на огъня и започване на сериозни преговори между Киев и Москва.

„Аз мисля и му го казах, че той прави историческа и фундаментална грешка за своя народ, за себе си и за историята”, каза Макрон.

Франция подкрепя Украйна военно и финансово, но досега Макрон не е бил в Киев, за да засвидетелства символно полическата си подкрепа, както останалите лидери на ЕС, нещо което Украйна искаше той да направи. Макрон каза, че не е изключил да отиде.
Париж изпраща в Украйна нападателни оръжия, включително на гаубиците „Цезар” от френските военни резерви. Макрон каза, че е помолил производителите на оръжия да побързат с производството на обещаните оръжия.

Източник: https://www.reuters.com