SOCAR е повишила нивото на газификацията в Азербайджан на 96 %

Автор
ЛЯМАН ЗЕЙНАЛОВА

SOCAR е повишила нивото на газификацията в Азербайджан на 96 %

Ровнаг Абдуллаев: От 2005 година насам, SOCAR е повишила нивото газификацията в Азербайджан от 55 процента на 96 процента, а в Грузия – от 40 процента на 82 процента. С това, работата на компанията е спомогнала за предотвратяване на изгарянето на милиони тонове мазут.

Снимка: SOCAR

Азербайджанската държавна нефтена компания SOCAR е повишила нивото на газификация на страната на 96 процента през периода от 2005 година насам.

Това е заявил на 05 юни 2021 година, в изказване пред Петербургския международен икономически форум, президентът на SOCAR – Ровнаг Абдуллаев.

„От 2005 година насам, SOCAR е повишила нивото газификацията в Азербайджан от 55 процента на 96 процента, а в Грузия – от 40 процента на 82 процента. С това, работата на компанията е спомогнала за предотвратяване на изгарянето на милиони тонове мазут“, е казал той.

Абдуллаев е подчертал, че четири процента от вноса на нефт в Европейския съюз се падат на Азербайджан.

„Ние произвеждаме 40 милиарда кубически метра газ годишно и осъществяваме големи, мащабни проекти по газификация, както в Азербайджан, така и в чужбина“, е добавил президентът на SOCAR.

Източник: https://www.trend.az/azerbaijan/business/3435313.html