Україна і РФ дистанційно підпишуть протокол про вилов риби в Азовському морі

Автор
МЕЗДУ України*

“Наразі відсутні альтернативні механізми в діючому правовому полі щодо регулювання діяльності сторін у сфері рибальства в Азовському морі. Якщо Україна відмовиться від укладення узгоджених двосторонніх протоколів УРК, якими регулюються всі актуальні питання рибальства в Азовському морі, то поставить під загрозу діяльність наших рибалок”, – підкреслили в міністерстві. Ідеться про 90 підприємств, де працює 4 тис. рибалок. Рибу, виловлену в Азовському морі, вони реалізують на внутрішньому ринку України, повідомили в Міненерго.

Снимка: ZIK.ua

13 листопада Україна і Росія дистанційно підпишуть протокол про вилов риби в Азовському морі, інформує пресслужба Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

"Уперше за роки незалежності засідання українсько-російської комісії (УРК) із питань рибальства щодо розподілу квот на вилов риби в Азовському морі відбуватиметься онлайн 13 листопада цього року. Протокол на 2020 рік буде підписаний дипломатичними каналами", – ідеться в релізі.

У міністерстві зазначили, що Україна може втратити право вести промисловий вилов риби, якщо не буде підписано цього документа – без силової переваги в регіоні у країни може залишитися тільки прибережна частина для такого промислу.

"Наразі відсутні альтернативні механізми в діючому правовому полі щодо регулювання діяльності сторін у сфері рибальства в Азовському морі. Якщо Україна відмовиться від укладення узгоджених двосторонніх протоколів УРК, якими регулюються всі актуальні питання рибальства в Азовському морі, то поставить під загрозу діяльність наших рибалок", – підкреслили в міністерстві.

Ідеться про 90 підприємств, де працює 4 тис. рибалок. Рибу, виловлену в Азовському морі, вони реалізують на внутрішньому ринку України, повідомили в Міненерго.

На сайті міністерства зазначено, що наразі статус Азовського моря визначають Конвенція ООН із морського права 1982 року і підписаний у 2003 році Україною та Росією договір про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки. Діяльність у сфері рибного господарства регулюють згідно з угодою, підписаною в 1993 році на засіданні УРК.

Протокол на 2019 рік було підписано наприкінці лютого.

Джерело: https://gordonua.com/ukr/news/politics/-ukrajina-i-rf-distantsijno-pidp…;

Примітка*: МЕЗДУ - Міністерство енергетики та захисту довкілля України