Климкин за изявлението на Токаев: Или се бои от нещо или играе някаква игра

Автор
Павел Климкин / ГОРДОН

„Токаев е много опитен дипломат, можел е и „да се измъкне” [Първият президент на Казахстан Нурсултан] Назърбаев не си позволяваше такива неща. Токаев или се бои от нещо: за страната си или за себе си, или играе някаква игра, при това в навечерието на срещата в нормандски формат. Тук  работата вече не е за изявления, необходим е кризисен менизжмънт”, подчертал е Павел Климкин.

Снимка: EPA

Изявлението на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, който отрича анексията на украинския полуостров Крим от страна на Русия, е тревожен сигнал и плесница по лицето на Украйна. За това заяви във Facebook бившия министър на външните работи на Украйна – Павел Климкин на 4 декември 2019 година.

„Токаев е много опитен дипломат, можел е и „да се измъкне” [Първият президент на Казахстан Нурсултан] Назърбаев не си позволяваше такива неща. Токаев или се бои от нещо: за страната си или за себе си, или играе някаква игра, при това в навечерието на срещата в нормандски формат. Тук  работата вече не е за изявления, необходим е кризисен мениджмънт”, подчертал е той.

На 4 декември 2019 година беше излъчено интeрвю на президента на Казахстан – Касъм-Жомарт Токаев пред „Дойче Веле”, в което той заявява, че властите на Казахстан не наричат събитията от 2014 година в Крим анексия. (http://blacksea-caspia.eu/bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5… )

„Каквото е станало, то е станало. „Анексия” – това е твърде тежка дума за Крим”, е казал той, отговаряйки на въпрос, било ли е изплашено правителството на Казахстан от войната в Източна Украйна и от анексията на Крим.

Украйна е дълбоко обезпокоена от изявленията на Токаев и ще направи съответните демаршове е заявила говорителката на украинското Министерство на външните работи. Тя е подчертала, че подобни изказвания противоречат на принципите на украинско – казахстанските отношения и на позицията на международната общност.

Русия анексира Крим след силова блокада на украинските военни части и след незаконен референдум от 16 март 2014 година. Присъединяването на полуострова към Руската федерация не се признава от Украйна и от мнозинството държави по света.

През 2014 година, веднага след анексията на Крим, Русия започна въоръжена агресия в Източна Украйна. Бойните действия се водят между Въоръжените сили на Украйна от една страна и руската армия и поддържаните от Русия бунтовнически бойци, които контролират част от Донецка и Луганска област – от друга.

Официално, Руската федерация не признава своето нахлуване в Украйна, независимо от представяните от Киев факти и доказателства.

Преговорите за урегулиране на конфликта в Донбас се водят в тристранната контактна група в Минск (Украйна, Русия, ОССЕ), а също така в така наречения нормандски формат – с участието на представителите на Украйна, Франция, Германия и Русия. Държавните глави на страните от нормандския формат се срещнаха за последен път на 19 октомври 2016 година в Берлин.

На 15 ноември 2019 година, прес службата на президента на Украйна е съобщила, че новата среща на най-високо равнище за урегулиране на конфликта в Донбас в нормандски формат ще се проведе на 9 декември 2019 година в Париж.

Парламентарните фракции на „Батьківщина”, „Глас” и „Европейска солидарност” излязоха на 3 декември 2019 година със съвместно изявление в навечерието на срещата на най-високо равнище в нормандски формат по ситуацията в Донбас, за да не се допуска нарушаване на националните интереси на Украйна.

Президентът на Украйна – Владимир Зеленский е заявил, че възнамерява да обсъди по време на срещата на най-високо равнище сроковето за размяна на военнопленниците на принципа „всички срещу всички”, както и точни срокове за предаване на руско-украинската граница под контрола на Украйна.

Източник: https://gordonua.com/news/politics/klimkin-o-zayavlenii-tokaeva-ili-che…

Submitted byStephengeavy (непроверено) on Съб., 09/12/2020 - 13:55

Задумываясь трудиться над выращиванием овощей пользователю открывается способ вовсе не тольколишь употреблять максимально свежие также чистые продукты, также еще сбывать выращенный ярица в реализацию, такое земледелие http://sovetogorod.ru/ предоставляет никак не единственное эстетическое утешение, также еще большую доход. Ежели человек надумал определился с выращиванием различных сортов и ягод в своём баштане, точно, читателям станет желательно определить, как правильно заботиться в редкими культурами также классами фруктов, земляники, овощей и укропа. Интернет ресурс именно для неопытных и грамотных садоводов Выращивание граната - Выращивание граната из косточки укажет Вам дать ответы по все значительные альтернативы в зоне огорода и определить тонкости выведения фруктовых плодов, овощей, цветов к тому же злаков. Интернет источник позволяет фанатам фруктов мгновенно найти сведения про детали посадки каждого урожая, теплицы под пересадки, селекция грунта, колебание SovetOgorod.Ru орошение, сбор урожая, подходящее сбережение и также прочее, то что позволит обрести проверенные плоды и витамины из обустроенного огорода!

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.