Клімкін про заяву Токаєва: Або чогось боїться, або грає в якусь гру

Автор:
Павло Клімкін, ГОРДОН

„Токаєв дуже досвідчений дипломат, міг би і „з'їхати”. [Перший президент Казахстану Нурсултан] Назарбаєв такого собі не дозволяв. Токаєв або чогось боїться – за країну чи за себе, або грає в якусь гру, тим більше напередодні нормандської зустрічі. Тут уже не до заяв, потрібен кризовий менеджмент”, – підкреслив колишній глава міністерства закордонних справ України Павло Клімкін.

Фото: EPA

Заява президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва, який заперечує анексію Росією українського Криму, є тривожним сигналом і ляпасом для України. Про це колишній глава міністерства закордонних справ України Павло Клімкін заявив у Facebook 4 грудня.

„Токаєв дуже досвідчений дипломат, міг би і „з'їхати”. [Перший президент Казахстану Нурсултан] Назарбаєв такого собі не дозволяв. Токаєв або чогось боїться – за країну чи за себе, або грає в якусь гру, тим більше напередодні нормандської зустрічі. Тут уже не до заяв, потрібен кризовий менеджмент”, – підкреслив він.

4 грудня вийшло в ефір інтерв'ю президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва „Німецькій хвилі”, у якому він заявив, що влада Казахстану не називає анексією події 2014 року у Криму. (http://blacksea-caspia.eu/ru/node/166 )

„Що сталося, те сталося. „Анексія” – це занадто важке слово стосовно Криму”, – сказав він, відповідаючи на запитання, чи був наляканий уряд Казахстану війною на сході України й анексією Криму.

Україна глибоко стурбована висловлюваннями Токаєва і зробить відповідні демарші, заявила речниця українського МЗС. Вона підкреслили, що схожі висловлювання суперечать принципам українсько-казахстанських відносин та позиції міжнародної спільноти.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які вона демонструє.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії. Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні.

15 листопада 2019 року пресслужба президента України повідомила, що новий саміт щодо врегулювання конфлікту на Донбасі в нормандському форматі відбудеться 9 грудня в Парижі.

Парламентські фракції „Батьківщина”, „Голос” і „Європейська солідарність” виступили 3 грудня зі спільною заявою напередодні нормандського саміту щодо ситуації на Донбасі про недопущення порушення національних інтересів України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що має намір обговорити на саміті терміни обміну „всіх на всіх” та чіткі терміни передання під контроль України російсько-українського кордону.

Джерело: https://gordonua.com/ukr/news/politics/-klimkin-pro-zajavu-tokajeva-abo…