Пашинян не иска да поема отговорност по карабахския въпрос, заяви заместник-председателят на Републиканската партия на Армения – Армен Ашотян

Автор:
SPUTNIK ARMENIA

„Нас се осмели да ни обвинява човек, който се гордее със своя тезис, че решаването на въпроса трябва да бъде приемливо за народа на Азербайджан. Както сам той е признал в тесен кръг, за да скрива своето нелепо поведение по време на преговорите, той понякога принудително се прави на луд. А сега кого изкарваш луд? Нас или себе си, или може би народа?“, е написал републиканецът Армен Ашотян.

Снимка: Андраник Газарян, Sputnik Armenia

Подходът на премиер-министъра на Армения – Никол Пашинян към наследството от преговорите за Карабах, свидетелствува за неговото нежелание сам да поеме отговорност по този въпрос. За това написа на своята страница във Фейсбук, заместник председателят на Републиканската партия на Армения (РПА) – Армен Ашотян.

На пресконференеция, проведена на 25 януари 2020 година, Пашинян е заявил, че кандидатите за президенти на „Нагорно Карабахската Република“ (кавичките са на автора), трябва да отговорят на въпроса: желаят ли да продължат преговорите с „наследството“, получено от третия президент на Армения – Серж Саргсян.

„Той се бои до такава степен, че цитирайки документа се позовава на публикациите в средствата за масова информация, независимо, че има на разположение пълния пакет от документи, които е получил с работната преписка“, е написал заместник председателят на РПА.

В поста си, Ашотян е добавил, че стълбът на пакета, около който е водил преговори Серж Саргсян – това е международното признание на правото на народите на самоопределение, а също така – окончателното определение на статуса на Карабах чрез международно признат референдум.

Заместник председателят на Републиканската партия е призовал Пашинян да отговори на няколко въпроса: имало ли е в Армения макар и един лидер, който да не е говорил за разрешаване на конфликта чрез взаимни отстъпки? Чие наследство фиксира маждународното признаване на Арцах? На база на кой документ води преговорите той?

„Нас се осмели да ни обвинява човек, който се гордее със своя тезис, че решаването на въпроса трябва да бъде приемливо за народа на Азербайджан. Както сам той е признал в тесен кръг, за да скрива своето нелепо поведение по време на преговорите, той понякога принудително се прави на луд. А сега кого изкарваш луд? Нас или себе си, или може би народа?“, е написал републиканецът.

Ашотян е обърнал внимание за опасността от популизма при решаването на толкова важен въпрос.

В същия ден, в пряк телевизионен ефир, Пашинян е прочел няколко абзаца от публикация, която според неговите думи не е била опровергана от бившите власти. Съгласно прочетения от него текст, на масата на преговорите по време на предишния президент – Серж Саргсян е лежал документ, според който арменската страна е трябвало да предаде на Азербайджан седем (окупирани, бел. авт.) района, запазвайки си коридор, който да свързва Карабах с Армения.

Освен това, се е обсъждало провеждането на референдум (в текста от “Sputnik Armenia”има явна печатна грешка, като е записано „меморандум“, а очевидно става дума за допитване до населението) с всички възможни варианти за определяне на статуса на Карабах.

Също така, според текста, който е прочел Пашинян, по всички граници на Карабах, освен в Лачин (така нареченият „Лачински коридор“ е сухопътната връзка между Нагорни Карабах и територията на Армения) и в Карвачар се е предвиждало разполагане на миротворчески сили.

По думите на Пашинян, във всеки един момент, в който Армения поиска да продължи преговорите от тази точка (на която е оставил преговорите Серж Саргсян, бел. Sputnik Armenia), международната общност няма да създава никакви препятствия.

Източник: https://ru.armeniasputnik.am/politics/20200125/21830373/Pashinyan-ne-kh…