Ръководителят на арменската делегация в ПАСЕ – Рубен Рубинян: това е нов поглед. Депутатът за важните моменти в срещата Пашинян – Алиев

Автор:
SPUTNIK ARMENIA

Рубен Рубинян е изразил удовлетворение от срещата Алиев – Пашинян. „Министър-председателят на Армения достатъчно ясно очерта позицията на нашата страна по карабахския конфликт. Той подчерта, че безопасността на Нагорни Карабах няма да бъде поставена под заплаха с отстъпки. Също така, той отбеляза, че мирът между двете страни трябва да стъпва върху мира между арменското и азербайджанското общество, а не между властите”, е казал той.

Снимка: Aspekty.net

Президентът на Азербайджан – Илхам Алиев и премиер-министърът на Армения – Никол Пашинян за първи път се срещнаха без да са в компанията на съпредседателите на Минската група на ОССЕ и обсъдиха карабахския конфликт не зад закрити врати, а публично, което може да окаже положително влияние върху отношенията между двете страни. Това заявява в интервю за “Sputnik Armenia” депутатът в Парламента от управляващия политически блок „Моята стъпка” („Моята крачка”) и ръководител на арменската делегация в ПАСЕ – Рубен Рубинян, след проведената среща между двамата лидери и участието им в дискусията по карабахския въпрос по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

На 15 февруари 2020 година, премиер-министърът на Армения – Никол Пашинян и президентът на Азербайджан – Илхам Алиев, взеха участие в дискусия по карабахския въпрос в рамките на Мюнхенската конференция за сигурността. 

За разлика от мнозина арменски политици и общественици, Рубен Рубинян е изразил удовлетворение от срещата Алиев – Пашинян.

„Министър-председателят на Армения достатъчно ясно очерта позицията на нашата страна по карабахския конфликт. Той подчерта, че безопасността на Нагорни Карабах няма да бъде поставена под заплаха с отстъпки. Също така, той отбеляза, че мирът между двете страни трябва да стъпва върху мира между арменското и азербайджанското общество, а не между властите”, е казал Рубинян.

По думите на парламентариста, ако Пашинян през цялото време е предлагал да се гледа към бъдещето на двете страни, Алиев със своите идеи и разбирания си е останал в миналото.

„В течение на 30 години и Армения и Азербайджан си настояваха на своето и преговорите изобщо не се придвижваха напред. Сега Пашиня за първи път в историята на урегулирането на карабахския конфликт, предлага да погледнем на този процес по нов начин. Обаче, президентът на Азербайджан с поведението си доказва, че е останал в ХІХ век”, заявил е депутатът.

Рубинян е подчертал и думите на Пашинян за това, че карабахския проблем няма военно решение, а ако някой твърди че има, то народът на Нагорни Карабах ще отговори – той отдавна е решен през 90-те години на ХХ-ия век.

По време на дискусията на Мюнхенската конференция, министър-председателят на Арминия – Никол Пашинян е заявил за необходимостта от нови подходи, от „микрореволюции“ при урегулирането на Карабахския конфликт. По негово мнение, е безсмислено да се провеждат срещи на които всеки път страните само да излагат позициите си – това вече на всички им е „втръснало“, в това число и на международната общност.

За последен път Алиев и Пашинян общуваха през месец декември 2019 година на срещата на високо равнище на лидерите на страните от ОНД в Санкт Петербург.

Източник: http://aspekty.net/2020/eto-novyj-vzglyad-deputat-o-vazhnyh-kejsah-vstr…