"Толкова автоголове във вратата на Армения и на Карабах": за какво Шармазанов разкритикува Пашинян

Автор
SPUTNIK ARMENIA

„Гледахте ли дебатите Пашиня – Алиев? За няколко минути – толкова автоголове във вратата на Армения и Карабах“ е написал прес-секретарят на Републиканската партия на Армения – Едуард Шармазанов на своята страница във Фейсбук.

Снимка: Арам Нерсесян, Sputnik Armenia

Прес-секретарят на Републиканската партия на Армения – Едуард Шармазанов разкритикува изявлението на министър-председателя на Армения – Никол Пашинян, направени по време на дискусията за Нагорни Карабах, проведена в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, на която взеха участие той и президентът на Азербайджан – Илхам Алиев.

На 15 февруари 2020 година, министър-председателят на Армения – Никол Пашинян и президентът на Азербайджан – Илхам Алиев, взеха участие в дискусия по карабахския въпрос в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. 

„Гледахте ли дебатите Пашиня – Алиев? За няколко минути – толкова автоголове във вратата на Армения и Карабах“ е написал Шармазанов на своята страница във Фейсбук (https://www.facebook.com/333386077462494/posts/627798858021213/?d=n ).

По негово мнение, Пашинян е бил длъжен да каже, но не го е направил, че арменската страна е против поетапния вариант на урегулиране на конфликта и че Карабах никога няма да бъде в състава на Азербайджан. (Арменските политици преднамерено правят географската грешка да говорят за „Карабах“, когато имат пред вид планинската част на Карабах – Нагорни Карабах, където в съветски времена съществуваше Нагорно Карабахската автономна област (НКАО).

Всъщност „полската“ част на „Черната градина“, както се превежда Карабах е населена предимно с азербайджанци. Освен територията на бившата НКАО, Армения окупира с въоръжена сила и още седем района от територията на Азербайджан. От тези седем района са избягали над един милион азербайджански бежанци, които в момента са принудително преселени в различни части на Азербайджан, бел. прев.).

„След като има две турски държави (Шармазанов тенденциозно смята турците и азербайджанците за идентични нации, което разбира се не отговаря на никакви научни критерии, бел. прев.), то трябва да има и две арменски държави. Няма алтернатива на това. Че какво – „Coca Cola“ е с 32 години по-стара от азербайджанската държава“, добавил е Шармазанов.

Представителят на Републиканската партия на Армения (РПА) се е оплакал и от „лошия английски“ на Пашинян. По негово мнение, премиерът е щял да направи по-добре да говори на родния си език.

„И още: преди да говори за Тигран Велики, спомни си, че е имало Боспорско царство, Римска империя. Може би, няма (повече, бел. авт.) да говориш за историята, брат?“, с такава молба се е обърнал Шармазанов към Пашинян.

„На Мюнхенската конференция, популизмът не сработи“, е резюмирал прес-скеретарят на РПА.

“Sputnik Armenia” отбелязва, че по време на дискусията, министър-председателят на Армения – Никол Пашинян е заявил за необходимостта от нови подходи, от „микрореволюции“ при урегулирането на конфликта в Нагорни Карабах. По негово мнение, на всички, в това число и на международната общност, вече е омръзнало от срещи, на които само се излагат позициите на засегнатите страни и тези срещи са безсмислени.

В отговор на твърдението на президента Илхам Алиев, че Карабах и даже Ереван са исторически азербайджански територии, Пашинян отговори, че когато арменския цар Тигран Велики е водил преговори с римския пълководец Помпей, азербайджанската държава я е нямало на картата на света.

Източник: https://ru.armeniasputnik.am/politics/20200215/22072826/Stolko-avtogolo…