Натия Турнава: Проектът на Южния газов коридор е важен за укрепването на енергийната независимост на Грузия

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Натия Турнава: Проектът на Южния газов коридор е важен за укрепването на енергийната независимост на Грузия

Натия Турнава: Поздравявам всички страни в този проект – всички страни и консорциума с този исторически ден. Днес е много важен ден за развитието на енергийния коридор през Грузия. Завършена е последната фаза на проекта на Транс Адриатическия газопровод от Южния газов коридор.

Снимка: 1tv.ge

Започнаха доставките на природен газ от находището Шах Дениз в Азербайджан за страните от Европейския съюз. Министърът на икономиката на Грузия – Натия Турнава даде оценка на този проект и на важността му за страната й. Според думите й, Грузия е приемаща страна в Южния газов енергиен коридор, който има решаващо значение за укрепването на енергийната независимост на страната.

„Поздравявам всички страни в този проект – всички страни и консорциума с този исторически ден. Днес е много важен ден за развитието на енергийния коридор през Грузия. Завършена е последната фаза на проекта на Транс Адриатическия газопровод от Южния газов коридор.

С помощта на този голям регионален проект, природният газ се доставя в Европа от Азербайджан от находището Шах Дениз през Грузия и Турция. Този проект е важен за Грузия, като приемаща страна на енергийния коридор, който ни позволява по-добре да използваме геополитическото положение на нашата страна. Транс Анадолският газопровод беше открит преди една година и сега наближава логичното завършване на проекта – природният газ се доставя от Кавказ в Европа“, е заявила Натия Турнава.

Също днес, министър-председателят на Грузия е дал оценка на икономическото и политическото значение на Южния газов коридор. Както е отбелязал премиерът Георгий Гахария, Южният газов коридор спомага за намаляването на добива на собствен природен газ в Европа. Важна цел на този маршрут за доставка е и засилването на конкуренцията на общия европейски енергиен пазар.

При това ще са осигурени доставките на привлекателен от търговска гледна точка и екологично чист природен газ в балканските страни, които не са го използвали до сега и силно зависят от вноса на руски газ.

Също така, министър-председателят е отбелязал, че освен икономическата изгода, още по-важен е политическият ефект, който е произлязъл от построяването на Южния газов коридор. Георгий Гахария е пояснил, че ако до сега Грузия е била само транзитна страна за достанвянето на азербайджански газ в Турция и на руски газ в Армения, то сега тя е станала международен играч.

От сега нататък, изнасяният през територията на страната природен газ, ще играе важна роля в диверсификацията на международните доставки, най-вече на енергийните пазари на ЕС, както и за повишаването на сигурността на тези доставки.

Южният газов коридор се състои от три тръбопровода – Южно Кавказкият газопровод (SCP), Транс Анадолският газопровод (TANAP) и Транс Адриатическият (TAP).

Един от най-важните елементи на Южния газов коридор – Транс Анадолският газопровод (TANAP) беше открит миналата година от министър-председателя на Георгий Гахария, президента на Турция – Реджеп Тайип Ердоган и президента на Азербайджан – Илхам Алиев.

Източник: https://www.apsny.ge/2020/eco/1609461049.php