Пускат първия редовен товарен влак от Индия за Русия през Азербайджан

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Пускат първия редовен товарен влак от Индия за Русия през Азербайджан

Международният транспортен коридор (МТК) „Север - Юг” има дължина 7,2 хиляди километра и свързва Санкт Петебург с индийския град Мумбай. Споразумението между страните, през които преминава железопътната линия, беше подписано още през 2000 година. По-късно, към него се присъединиха Азербайджан, Армения, Белорусия, Казахстан, Оман и Сирия. На картата в червено е отбелязан маршрутът на МТК „Север - Юг”, а в синьо е стандартният маршрут през Суецкия канал.

Карта: CIA Maps

През месец юни на 2021 година, дъщерната ковпания на „Руски железопътни линии” – „РЖД Логистика” (РЖДЛ), планира да пусне редовен товарен (контейнерен) влак от Индия за Русия, като маршрутът му ще премине и през Иран и Азербайджан.

Генералният директор на РЖДЛ – Дмитрий Мурев е заявил на конференция, проведена в рамките на Петербургския международен икономически форум, че до сега по международния транспортен коридор „Север - Юг” са тръгвали влакове само в изпитателен режим.

„Ние планираме да пуснем още един влак, вече не изпитателен, а постоянен. Липсата на железопътен участък в Иран не ни пречи да организираме превозите. Да, там те ще са автомобилни, но това във всеки случай е мултимодална превозна услуга” е добавил ръководителят на РЖДЛ.

На територията на Иран и до сега не е достроен участъкът на железопътната линия между населените пунктовве Решт и Астара, с дължина 250 километра, като за сега сроковета за завършване на строителните работи остават неясни. Мурев е обяснил, че е възникнал проблем, поради факта, че трасето трябва да премине през селскостопански земи и иранските власти все още не са решили въпроса дали да ги отчуждат.

Освен това, за сега не е намерен и инвеститор.

„Санкционният режим, който е около Иран със сигурност пречи и международните играчи, които биха могли да се включат в този проект, за сега изчакват, за да видят как ще се развие ситуацията” е казал Дмитрий Мурев.

Напомняме, че международният транспортен коридор (МТК) „Север - Юг” има дължина 7,2 хиляди километра и свързва Санкт Петебург с индийския град Мумбай. Споразумението между страните, през които преминава железопътната линия, беше подписано още през 2000 година. По-късно, към него се присъединиха Азербайджан, Армения, Белорусия, Казахстан, Оман и Сирия.

Западният маршрут на международния транспортен коридор включва „пряка железопътна връзка през граничните пунктове Самур (Русия) – Ялама (Азербайджан) с по-нататъшно излизане на железопътната мрежа на Иран през граничния пункт Астара (Азербайджан) – Астара (Иран)”, според руския вестник „Ведомости”.

Очаква се, че строителството на железопътния участък между Иран и Азербайджан ще намали обема на транзита на руски външнотърговски товари през Турция между 13 и 20 на сто. Един от проблемите, забавящ осъществяването на проекта е различната ширина на междурелсието, което в Русия и Азербайджан е 1520 милиметра, докато в Иран е 1435 милиметра.

Първото изпитателно изпращане на контейнерен влак от Индия за Русия през Иран и Азербайджан по западния маршрут на МТК „Север - Юг” е осъществено през месец октомври 2016 година. Крайната точка на маршрута е бил транспортно – логистичния комплекс „Фрейт Виллад Ворсино” в Калужка област. 

Източник: https://info24.ru/news/iz-indii-v-rf-cherez-azerbajdzhan-v-ijune-zapust…