„Златните инвеститори“ побягнаха от Армения

Сателитна снимка експлоатацията на рудника Союдлу на оккупираната территория на Азербайджан, близо до град Сотк (Зод), направена от спътника “Azersky” на компанията „Азеркосмос”.

By
НУРАНИ

Както е съобщила на упълномощената от компанията „ГеоПроМайнинг Голд“ – Рузанна Григорян, дейностите на находището са преустановени от 27.09.2020 г., сутринта, когато започнаха военните действия“.

Въпросното „Сотско находище на злато“ е разположено на територията на Келбаджарския район на Азербайджан, който е окупиран от Армения. А „ГеоПроМайнинг Голд“ е компания, която се е решила да работи на чужда, завладяна територия. По мотиви, които е трудно да бъдат оправдани, но напълно могат да бъдат обяснени: „нищо лично – просто бизнес“.

Снимка: „Азеркосмос” от спътника „Azersky”

Изразът „икономическа цена на войната“, отдавна никого не шокира. Агресията на Армения срещу Азербайджан не прави изключение. При това, болезнената икономическа цена се падна да плати самата Армения.

Сега към тази цена се добави още един компонент. Агенция „Арменпресс“ с унил тон съобщава: „Военната агресия (?!!!, емотиконите са на авторката) на Азербайджан срещу „Арцах“ (кавичките са на авторката) и Армения нанесе удар по дейността на компания с руски капитал, работеща в Армения. В резултат на войната, започната от азербайджанската армия, са прекратени всички дейности на Сотското находище на злато, експлоатирано от руската компания „ГеоПромайнинг Голд“. (Вследствии агрессии Азербайджана компания с российским капиталом прекратила свои работы, 29 Сентябрь, 2020, 14:34, ArmenPress, https://armenpress.am/rus/news/allthemes/2020/09/29/ , бел. ред.)

Както е съобщила на „Арменпресс“ упълномощената от компанията „ГеоПроМайнинг Голд“ – Рузанна Григорян, дейностите на находището са преустановени от неделя сутринта (на 27.09.2020 г., бел. ред.), когато започнаха военните действия“.

По думите й, „ръководството на компанията прекрати работа, за да осигури безопасността на персонала. Докато е на лице заплаха от артилерийски обстрел на територията на рудника, работата на находището няма да се възобнови“.

Напомняме: въпросното „Сотско находище на злато“ е разположено на територията на Келбаджарския район на Азербайджан, който е окупиран от Армения. А „ГеоПроМайнинг Голд“ е същата тази компания, която се е решила да работи на чужда, завладяна територия. По мотиви, които е трудно да бъдат оправдани, но напълно могат да бъдат обяснени: „нищо лично – просто бизнес“.

За да „закарат“ инвеститорите на чужди, завладяни от тях земи, арменските окупатори са им предложили фантастични условия. А на десет, сто, хиляда прагматични и предпазливи инвеститори, които ще се предпазят да се „набутат” в явно противозаконна работа, все ще се намери един, който да се държи в съответствие с известния цитат от „Капитала” на Карл Маркс: „Осигурете 10 процента и капиталът е готов на всякакво приложение, при 20 процента той се оживява, при 50 процента със сигурност е готов да си счупи главата, при 100 процента той пренебрегва всички човешси закони, при 300 процента няма такова престъпление, което не би рискувал да извърши, та дори и под страх от бесилото”.
А сега „златната примамка” се обръща в ох какви проблеми.

Докато маховикът на преговорите се превърташе на празни обороти, докато от Азербайджан предупреждаваха, че търпението им не е безкрайно и ако преговорите не дадат резултат, конфликтът ще се реши по военен път, беше разбира се много приятно на чашка арменско бренди да се водят разговори „те няма да рискуват”, „няма да посмеят”, „няма къде да се дянат” и „кой ще им позволи”. Още повече ако това-онова вече е било вложено, то тогава „когато нокътят е заседнал – цялата птичка е загубена” („коготок увяз – всей птичке пропасть”, руска поговорка, бел. ред.).

Като краен резултат, сега, когато Азербайджан започна контранастъпление в отговор на арменските провокации, когато той планомерно отвоюва своите земи и държи под контрол стратегически височини, вследствие на което Армения трябва да спира движението по автомобилния път, който води до рудника, там вече няма как да се работи.

Но още по-понятно е друго: главните проблеми и неприятности на „ГеоПроМайнинг Голд" тепърва предстоят. Защото компанията добиваше злато на окупираните азербайджански територии, от където сега ще трябва да си ходи, по-точно да бяга под обстрел, без да има и най-малки шансове да откара оборудването и добитото, а по-точно откраднатото злато.

И ако например, британската компания „Лидиан”, която много неучтиво изритват от златния рудник Амулсар на законната територия на Армения, все пак може да съди Армения, то тук няма на какво да се надява човек.

Незаконната дейност на чужди окупирани земи си е априори противозаконна работа. А това означава, че изобщо не може да се разчита на никакви компенсации и възмездявания на понесените загуби. Още по-малко на продължаване на работата, когато всичко се успокои. Точно обратното – предстоят съдебни процедури за нанесените екологични щети и за откраднатата златоносна руда. И при това, азербайджанската страна ще има всички основания да каже: „Ние Ви предупреждавахме”.

Защото Азербайджан не се занимаваше с двулични игри и декларираше позицията си открито. А ако някой не е искал да вярва, че войната за освобождение на Карабах е въпрос на не чак толкова далечно бъдеще, то за това съвсем не е виновен Азербайджан.
Така че, сега е точно времето да се направят изводи от неприятностите на „ГеоПроМайнинг Голд” – и от тези, които вече са налице и от тези, които тепърва предстоят. Азербайджан отново предупреждава инвеститорите: стойте далече от престъпни и окупационни режими, независимо колко комфортни условия ви създават.

Просто защото не бива да се сяда с бандити около една и съща маса, без значение дали е преговорна или банкетна. А още повече да се върти бизнес с тях.

Бележка на редакцията: Нурани е известна политическа наблюдателка в Азербайджан, известна с демократичните си и прозападни възгледи. Тя е редовен автор на сайта minval.az , където публикува редовно политическите си анализи.

В статията си, азербайджанската политическа анализаторка Нурани визира систематичната експлоатация на находищата на ценни метали в окупираните азербайджански територии – най-вече злато, но също така паладий, молибден, мед и други.

Пишейки за „Сотско находище на злато“, наречено на пограничния град Сотк в Армения (наричан и Зод) тя има пред вид най-вече експлоатацията на златния рудник Союдлу, намиращ се в непосредствена близост до Сотк (Зод) от другата страна на границата. В интерес на истината, има и други находища в окупираните територии, които се експлоатират интензивно от арменска страна – на първо място минно-обогатителният комбинат и медно-молибденовият рудник близо до серо Демирли в окупираната част на Тертерски район и минно-обогатителният комбинат и подземният рудник Гъзълбулаг при село Хейвалъ в окупирания Келбаджарски район.

Списъкът на компаниите, които извършват незаконно дейност на окупираните територии никак не е къс и азербайджанската страна многократно напомня публично, че тяхната дейност е тежко нарушение на международните правни норми.

Данни от спътниковото разузнаване на Азербайджан за експлоатацията и разграбването на природните ресурси в окупираните територии са представени примерно в публикацията на MEDIA.az: Как Армения грабит азербайджанские земли. Данные космической разведки, 27 февраль 2019, 10:30, https://media.az/politics/1067726669/kak-armeniya-grabit-azerbaydzhansk…;

Фотографиите в галерията включват:

- Сателитна снимка експлоатацията на рудника Союдлу на оккупираната территория на Азербайджан, близо до град Сотк (Зод), направена от спътника “Azersky” на компанията „Азеркосмос”.

- Карта на основните златни находища в Армения, от която ясно се вижда местонахождението на рудниците в пограничните райони, с които се легализира експлоатацията на рудници на международно признатата азербайджанска територия. Обърнете внимание на местонахождението на град Зод (Сотк) и след това го сравнете с местонахождението на златния рудник Союдлу на сателитната снимка на спътника “Azersky” на компанията „Азеркосмос”.

- Снимка на Рузанна Григорян – пълномощник на компанията “ГеоПроМайнинг Голд”.

- Обща карта на Азербайджан и Армения с обозначаване на окупираните райони и бежанските лагери в Азербайджан.

- По-детайлна карта на Нагорни Карабах и седемте окупирани района около него.


Източник: https://minval.az/news/124037534