Хърватия огласи очакваните количества азербайджански газ, които да получи по IAP

Автор:
ЛЯМАН ЗЕЙНАЛОВА

На 15 февруари 2018 година, по време на Четвъртата среща на ниво министри на Консултативния съвет на „Южния газов коридор“ (SGC), проведена в Баку, столицата на Азербайджан, бяха подписани два важни заключителни документа, свързани с основаването на компания за проектирането на Йонийско-адриатическия тръбопровод (IAP) и за газификацията на Албания. Този тръбопровод трябва да бъде свързан с „Южния газов коридор“. Освен това, азербайджанската държавна компания SOCAR ще предостави услуги за първоначалното инженерингово проектиране в Албания. Представителите на SOCAR, Albgaz, както и на други дистрибутори от Албания, Черна гора и Хърватия подписаха документите за проектирането на тръбопроводите.

Снимка: Invest in Albania

Хърватия очаква да получава около 2,5 милиарда кубически метра природен газ за година по Йонийско-адриатическия тръбопровод (IAP), който трябва да доставя азербайджански газ в Европа. Това са заявили пред репортер на “Trend.az” в министерството на околната среда и енергетиката на Хърватия.

„Йонийско-адриатическият тръбопровод ще съедини съществуващата газопреносна система на Хърватия със системата на Транс-адриатическия газопровод (TAP) през територията на Черна гора и Албания. Общата дължина на газопровода от Сплит (Хърватско) до Фиери (Албания) е 511 километра, като дължината на хърватския участък е 252 километра. Планира се, Хърватия да получава около 2,5 милиарда кубически метра природен газ за година по IAP, чийто общ капацитет ще бъде 5 милиарда кубически метра годишно“, са заявили в хърватското министерство на околната среда и енергетиката.

По-нататък, от страна на министерството са отбелязали, че Хърватия смята Транс-адриатическия газопровод (TAP) за важна част от „Южния газов коридор“ и за един от газопроводите, които осигуряват диверсификацията на маршрутите на доставка за Европа и тяхната безопасност.

Йонийско-адриатическият тръбопровод (IAP) ще бъде съединен с Транс-адриатическия газопровод (TAP) в албанския град Фиери. Посредством IAP ще бъдат осигурени доставките на азербайджански газ за няколко държави в Югоизточна Европа.

Газопроводът ще премине през Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, като ще стигне до Хърватия.

Източник: https://www.trend.az/business/energy/3163076.html