Матю Брайза: Армения десетилетия на ред се хранеше с митовете за „непобедимостта на своята армия”

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Матю Брайза: Армения десетилетия на ред се хранеше с митовете за непобедимостта на своята армия

Матю Брайза: Както Ви  е известно, Армения преживява политическа и психологическа криза, те не могат да повярват, че са загубили войната. Десетилетия те се хранеха с такива лъжливи идеологически митове, че армията им е непобедима, че азербайджанските военнослужещи не могат да воюват. Лъгаха ги и по време на войната. Сега те са в шок и започват да осъзнават всичко това и се опитват напълно да излязат от изявлението от 10 ноември. Мисля, че това е недопустимо.

Снимка: ОССЕ

„Опитът на Армения да представи Нахичеванският коридор като заплаха за своята териториална цялост произтича от опитите на ръководството на страната да излезе от споразумението от 10 ноември [2020 година]”, заяви бившият съпредседател на Минската група на ОССЕ, бивш посланик  на САЩ в Азербайджан – Матю Брайза.

Според него, арменското население, което дълги години беше подхранвано с различни идеологически митове и беше лъгано по време на войната, сега е шокирано от осъзнаването на последствията от войната и се опитва напълно да излезе от това споразумение.

„Да се оценява Зангезурският коридор като заплаха за териториалната цялост на Армения – това е абсолютно погрешно. Армения се съгласи на това в споразумението от 10 ноември. Аз още един път го четох и точка десета еднозначно се отнася до коридора, който ще свърже Нахичеван с основната част на Азербайджан. А това е възможно през територията на Армения. Това не означава, че Азербайджан ще получи контрол над коридора в правен смисъл.

В изявлението [на Илхам Алиев, Никол Пашинян и Владимир Путин] се казва, че Азербайджан ще може да използва този коридор, това няма да бъде негова територия. Затова, изявления за това, че коридорът представлява заплаха за териториалната цялост на Армения, аз оценявам като опит на ръководителите на Армения да се оттеглят от подписаното изявление.

Мисля, че това е предизвикало възмущението на президента Илхам Алиев. Той заяви, че така или иначе ще се осъществи функционирането на коридора.

Както Ви  е известно, Армения преживява политическа и психологическа криза, те не могат да повярват, че са загубили войната. Десетилетия те се хранеха с такива лъжливи идеологически митове, че армията им е непобедима, че азербайджанските военнослужещи не могат да воюват. Лъгаха ги и по време на войната. Сега те са в шок и започват да осъзнават всичко това и се опитват напълно да излязат от изявлението от 10 ноември. Мисля, че това е недопустимо”, подчертал е Матю Брайза.

Коментирайки отказа на Армения да предостави карта на минираните територии на Азербайджан, бившият посланик е отбелязъл, че това поведение може би е предизвикано от желанието на Армения по някакъв начин да предизвиква жертви сред гражданското население на Азербайджан, което противоречи на международното хуманитарно законодателство.

„Според международния опит, международното хуманитарно право, страната, която поставя мините е длъжна да предостави карта. Аз не съм юрист, но разбирам, че Армения нарушава международните закони, като не предоставя тези карти. Като не представя карта на минираните територии, Армения иска гражданското население на Азербайджан да дава жертви”, казал е Матю Брайза.

Източник: https://minval.az/news/124112540?__cf_chl_jschl_tk__=50304592643b01ad26…