Средният коридор може да стане по-конкурентоспособен в сравнение със Северния коридор

Средният коридор може да стане по-конкурентоспособен в сравнение със Северния коридор

Автор
BLACKSEA-CASPIA

„Средният коридор в обща изгода на Грузия и Азербайджан, ще остане висококонкурентен, когато Северният коридор отново се отвори. Възможностите за страните, разположени по този път, да се възползват от инфраструктурата и свързаността, а след това да започнат да развиват местната промишленост са огромни“ е казал Иън Роулинсън.

Карта: Trend.az

Средният коридор може да стане по-конкурентоспособен в сравнение със Северния коридор.

Това е казал пред “Trend” Иън Роулинсън, търговски директор на компанията “APM Terminals Poti”, която управлява грузинското пристанище Поти.

„Затова, за да стане Средният коридор конкурентоспособен, когато военните действия в Украйна приключат и ситуацията в региона се нормализира, ще е необходима неговата изключителна ефективност при създаването на прозрачни железопътни и морски транспортни връзки“, казал е той.

Според Роулинсън е много трудно да се направи прогноза за тази година, доколкото неопределеността, свъзрана с руско-украинския конфликт, а също така продължаващите последици от пандемията COVID-19, особено в Китай, оказват пряко влияние върху глобалната верига на доставките. Но днес, китайските товари, които исторически преминават през Русия, ефективно се превозват през Средния коридор.

Както е обяснил търговският директор, руският коридор между Китай и Европа е доста добър, макар че на границата между Беларус и Полша съществуват определени трудности с пропускателната способност при преминаването на товарите. Днес всички играчи от Средния коридор трябва да прокарват концепцията, че пазарът Средна Азия – Кавказ представлява част от китайския пазар, защото както смята Роулинсън, китайският пазар в крайна сметка ще се опитва да се върне към Северния коридор, когато последният отново се отвори.

„Средният коридор в обща изгода на Грузия и Азербайджан, ще остане висококонкурентен, когато Северният коридор отново се отвори. Възможностите за страните, разположени по този път, да се възползват от инфраструктурата и свързаността, а след това да започнат да развиват местната промишленост са огромни“ е казал Роулинсън.

Както е отбелязал Роулинсън, малките и средните предприятия както от Азербайджан, така и от Грузия трябва да създават и да използват преимуществата на свързаността, създадена от коридора и следователно да стимулират икономическия растеж.

„APM Terminals“ тясно сътрудничи с партньори от Азербайджан, а също така от Казахстан и Узбекистан. Ние също така работим с всички основни корабоплавателни линии, за да свържем Поти с европейските пристанища – в такива страни, като Румъния, България и Турция, а също така и с европейските железопътни оператори, особено в Полша и Германия, за да осигурим ефективността и прозрачността на Средния коридор“, добавил и той.

Източник: https://www.trend.az/business/3629785.html