Завършен е гръцкият участък на Транс-адриатическия газопровод – TAP

Автор
Ляман Зейналова, Trend.az

„Очаква се, TAP да започне да доставя газ в Гърция, Италия и Албания през следващата година. Пробната експлоатация ще отнеме няколко месеца, а към 2020 година ще започне търговската експлоатация на тръбопровода“, се казва в съобщението на “Trend News Agency”.

Снимка: ekathimerini.com / Reuters

Завършено е строителството на гръцкия участък на Трансадриатическия газопровод (TAP), съобщава новинарската агенция “Trend”, позовавайки се на гръцките средства за масова информация.

Според съобщенията за медиите, TAP ще започне да работи в изпитателен режим още през месец декември 2019 година.

„Очаква се, TAP да започне да доставя газ в Гърция, Италия и Албания през следващата година. Пробната експлоатация ще отнеме няколко месеца, а към 2020 година ще започне търговската експлоатация на тръбопровода“, се казва в съобщението.

Трябва да се отбележи, че проектът „Южен газов коридор“ предвижда създаването на тръбопроводна инфраструктура за транспортиране на добивания от находището „Шах Дениз 2“ азербайджански газ, през Грузия и Турция в Европа.

Основните съставни части на проекта са – „Шах Дениз 2“, разширението на Южно-Кавказката тръбопроводна магистрала „Баку – Грузия – турска граница“, строителството на Трансанадолския газопровод (TANAP) – от източната до западната граница на Турция и Трансадриатическият газопровод (TAP), свързващ Гърция, Албания и Адриатическия бряг на Южна Италия.

Доставките на азербайджански газ в Европа се очакват в началото на 2020 година с обем от 10 милиарда кубически метра годишно. Освен това, още шест милиарда кубически метра азербайджански газ ще се доставят в западните райони на Турция. Всъщност, тези доставки вече започнаха през лятото на 2018 година.

Източник: Trend News Agency - https://www.trend.az/business/energy/3153555.html